Kultturan taiteilija-pedagogi Uma Nissi teki keväällä 2024 ensimmäisen Kainuu-kierroksensa uudessa tehtävässään. Uma vieraili kaikissa Kainuun kunnissa esi- ja alkuopetuksen ryhmissä ja tutustui kuntien kulttuuritoimintaan. Kouluilla Uma ohjasi sanataidetoimintaa, jota taustoitti tarina Osmo Lumijalasta, kaniherrasta Kainuun mailla. Uma oli kirjoittanut tarinan lemmikkikanistaan Osmosta. Itsensä hän sijoitti tarinaan Romunkerääjä Ruma Maun hahmossa. Ruma Maun tallissa on Osmon koti. Tarinassa seikkailevat myös Uman pässit Teppo ja Taavi sekä kani Unelma. Tallin alla rapsuttelevilla myyrilläkin on tarinassa osansa.

 

Ennen kuntavierailujen aloittamista – olisikohan tämä tapahtunut jollakin Ruma Maun tallikäynnillä – Osmon tarina alkoi muotoutua rap-biisiksi. Uma otti yhteyttä Teemu Materoon, jonka kanssa hän oli toteuttanut Suomussalmi-rapin vuotta aiemmin. Teemu lupasi valmistaa Osmo-rapin biitin, hoitaa nauhoitukset ja tehdä biisin miksauksen. Uma vastasi sanoituksista ja melodioista. Biisi saatiin onnistuneesti purkkiin. Kun kuntakiertueen aika huhtikuussa koitti, Umalla oli Osmo- tarinan lisäksi esitettävänään myös Osmo-räppi. Lapsiryhmissä Uma kertoi Osmo-tarinan ja soitti biisin. Biisiä rytmitettiin yhdessä soittimilla. Joissakin ryhmissä biisin tahtiin tanssittiinkin. Lapset piirsivät tarinan hahmoja. Tunnekortteja käytettiin apuna tarinan käänteistä keskustelemiseen. Paketti tuntui onnistuneelta. Se vaikutti inspiroivan lapsia ja se innosti myös Umaa taidekasvattajana.

 

Osmo Lumijalan jäljissä Uma järjesti kevään aikana myös luovan toiminnan pajoja erityislapsille ja -nuorille Suomussalmella. Luovan toiminnan ryhmä esitti Osmo Lumijalka -tanssin Suomussalmen Rastin kevätjuhlassa teatteri Retikassa 7.5.2024.

 

Lasten piirtämistä Osmo-tarinan hahmoista on koottu graafikon suunnittelema teos. Teoksesta löytyy myös Romunkerääjä Ruma Maun hahmo. Ruma Mausta lapset halusivat puhua ryhmissä paljon. Lapsia kiehtoi suuresti se, että Uma oli upottanut itsensä tarinaan. Satunimeen on piilotettu kaksi kertaa Uman todellinen nimi; se huvitti lapsia.

 

Lasten kanssa oli kiinnostavaa pohtia sitäkin, miten Uma rakentaisi roolihahmonsa, jos hän lähtisi sen kanssa kiertueelle. Romunkerääjän kostyymia oli hauska suunnitella yhdessä. Ruma Maulla voisi olla esimerkiksi kattila päässä ja vyöllä vanhoja aterimia. Uma kertoi lapsille tarinan vanhasta hoidokkikissastaan Ensiosta, jolla oli tosi ruma mau. Enska muistutti ääneltään enempi varista kuin kissaa. Ensio-yhteydestä Ruma Maun hahmoon tuli kissamainen vivahdus.

 

Osmon ja Ruma Maun tarina ei päättynyt viime kevääseen. Uma aikoo hyödyntää aihetta myös tämän syksyn taidepajoissa. Sen voi tehdä vuorovaikutuksellisesti pajojen osallistujien kanssa. Kesän aikana on syntynyt tarina kahdesta muustakin Ruma Maun tallin asukkaasta, Keke Ruusteri -kukosta ja Harri Salama -pässistä. Biisikin heistä molemmista on jo kehitteillä. Kaikkien
´eläinhahmoista kertovien tarinoiden rinnalla voi käsitellä lapsiryhmissä erilaisia teemoja. Keken tarinan avulla voi puhua esimerkiksi kiusaamista ja Harri Salaman avulla sateenkaariperheistä. Osmo tarinassa keskeisenä teemana on yksinäisyyden kokemus.